De Londense rechter heeft nog vier leden van LulzSec een gevangenisstraf opgelegd. De hackers maken onderdeel uit van het collectief dat zich in 2011 afsplitste van Anonymous en de oorlog verklaarde aan corrupte overheden en bedrijven. Sindsdien werden spectaculaire hacks gepleegd op onder meer Sony, Fox Entertainment, de Amerikaanse luchtmacht en de CIA.

50-daagse hackmarathon

Vier van hen moeten boeten voor hun bijdrage aan deze daden. Het zijn de 21-jarige Ryan ‘Viral’ Cleary (32 maanden cel), 26-jarige Ryan 'Kayla' Ackroyd (30 maanden), de 20-jarige Jake 'Topiary' Davis (16 maanden), en de 18-jarige Mustafa al-Bassam, die online als 'T-Flow' bekend staat en naast 300 uur taakstraf ook 20 maanden cel opgelegd krijgt, meldt de BBC.

Ackroyd wordt beschouwd als de tacticus van de groep, die naar verluidt in de lente van 2011 een 50-dagen durende hackmarathon (‘50 Days of Lulz’ genoemd) hield, waarbij het naast DDoS-aanvallen ook wachtwoorden, creditcard data en persoonsgegevens buitmaakte.

Leider verlinkt medehackers

De leden Cleary en Davis bekenden eerder al schuld. Zij gaven toe vorig jaar grootschalige DDoS-aanvallen te hebben gepleegd op meerdere organisaties. De grootste straf krijgt Cleary, die wordt omschreven als de leverancier van hackingtools waarmee is ingebroken in computers van de Amerikaanse luchtmacht.

De arrestaties van de vier hackers kwamen tot stand na het oppakken van vermeend leider Hector Xavier Monsegur, die de online naam ‘Sabu’ hanteerde. Er zijn sterke aanwijzingen dat hij na zijn arrestatie in 2011 maanden samenwerkte met de FBI en zijn medehackers heeft verlinkt. In april kreeg het 24-jarige LulzSec-lid Cody ‘Recursion’ Kretsinger een jaar cel en een boete van ruim 600.000 dollar.