De Nokia Observation Camera is een draadloze camera die als vaste camera kan worden geïnstalleerd en op afstand kan worden bediend. De camera maakt foto's met een resolutie van 640 bij 480 pixels.

Een gebruiker kan een foto nemen door een sms'je naar het apparaat te sturen. De beelden worden dan per mms of e-mail naar de gebruiker teruggestuurd. Ook kan de camera op een intervalstand gezet worden of alleen bij bewegingen foto's maken.

Hiermee valt het volgens een aantal Britse privacydeskundigen onder de regels voor cctv's (closed-circuit televisions). Bij aankoop van dergelijke beveiligingscamera's moeten gebruikers een privacyverklaring tekenen. Dat zou ook moeten gebeuren met de nieuwe Nokia-camera, vinden ze, zo meldt The New Scientist.

"Als deze camera beelden maakt waarop mensen zijn te identificeren, dan beschouwen we het als een cctv", vertelt Fay Spencer van de Britse Information Commissioner. "Gebruikers zouden dan aan mensen moeten uitleggen waar de camera voor wordt gebruikt en waarom."

Critici zijn bang dat de beelden van de Nokia Observation Camera gehackt kunnen worden waardoor onbevoegden ook toegang krijgen tot de beelden. De nieuwe camera wordt binnen zes weken ook op de Nederlandse markt verwacht en is dan voor de adviesprijs van 450 euro te koop.