Het meeliften op het draadloze (802.11b) netwerk van een ander – <i>drive-by hacking</i> of <i>wardriving</i> genoemd – mag zich in een toenemende populariteit verheugen. Met een laptop, een draadloze-netwerkkaart en wat software die vrijelijk op internet beschikbaar is het mogelijk om draadloze netwerken binnen te dringen.

Drive-by hackers helpen elkaar sinds kort door met stoepkrijt de plaatsen aan te geven waar de 'open' netwerken zijn. Warchalking heet deze tak van sport.

Volgens Nokia zijn al deze zaken zonder uitzondering misdadig, zo meldt BBC News. Kwaadwillenden kunnen de open netwerken namelijk gebruiken om het bedrijfsnetwerk binnen te dringen om daar informatie te bemachtigen of bestanden te wissen.

Ook het meeliften op de internetverbinding van een bedrijf, noemt Nokia 'diefstal'. Immers: mensen die dat doen, maken gebruik van bandbreedte waarvoor ze niet hebben betaald.

Als te veel wardrivers inloggen op het openstaande netwerk van een bedrijf of organisatie kan dat leiden tot vertraging van het netwerk. De 'echte' gebruikers van het netwerk hebben daaronder te lijden, zo zegt Nokia.

De bezoekers van de BBC-site zijn minder hard in hun oordeel over drive-by hackers dan Nokia. "Als ik een briefje van tien pond op straat laat liggen, zou ik verbaasd zijn als niemand het oppakt. Eigenaars van onveilige, draadloze netwerken moeten dan ook niet gek opkijken als iemand hun netwerkverbinding 'oppakt'", aldus een Zweedse lezer.