In de Benelux gaat het om "enkele duizenden laders" zegt een woordvoerder van Nokia Benelux tegen Webwereld. Het bedrijf benadrukt dat er nog geen incidenten zijn geweest en praat over een preventieve terugroepactie. Daarmee worden geruchten over een Nederlands incident van de hand gewezen.

In Europa gaat het om laders van het type AC-3E, die vooral gebruikt worden voor de low-end modellen van Nokia. De bewuste laders zijn tussen juni en augustus dit jaar geproduceerd door fabrikant BYD. Het euvel kwam tijdens een routinecontrole aan het licht, waarop Nokia besloot wereldwijd alle laders terug te roepen.

Inruilen

De laders zijn "mogelijk gevaarlijk" voor gebruikers bij het verwijderen van het apparaat uit het stopcontact. "Het kan zijn dat het achterste plastic klepje, de afdekkap, loskomt. Daardoor worden de interne componenten van die lader blootgesteld", legt de zegsman uit. "Als je dan de lader uit de muur wil trekken en je doet die handeling verkeerd, dan zou het kunnen zijn dat je een elektrische schok krijgt."

Consumenten kunnen op de site chargerexchange.nokia.com controleren of hun lader in de risicogroep valt. Als dat zo is kan de lader worden opgestuurd waarna Nokia ervoor zorgt dat er een nieuwe lader "zo snel mogelijk" in de bus valt. Harde toezeggingen over de bezorgtijd worden er niet gedaan.

De kosten van de terugroepactie zijn geheel voor de rekening van Nokia. De consument kan gratis zijn lader inruilen. Het bedrijf bekijkt nog in hoeverre de kosten op fabrikant BYD kunnen worden verhaald. Een inschatting van de totale kosten van de omruilactie kan Nokia op dit moment niet geven. Maar het zal in ieder geval 'een serieus bedrag zijn'.

Genoeg voorraad

Het is uiteraard ook mogelijk om een extra lader in de winkel te kopen. Dat aankoopbedrag is echter niet te declareren bij Nokia. Het bedrijf kan dan namelijk niet controleren of de klant daadwerkelijk een defecte lader heeft.

Volgens Nokia zijn er genoeg goede laders op voorraad om wereldwijd snel alles om te ruilen. Of het contract met BYD op losse schroeven staat, kan de woordvoerder niet zeggen. "Daar wordt over vergaderd in het hoofdkantoor."