Maar is dat te veel gevraagd of niet? Want ook Opsteltens voorgangers Ernst Hirsch Ballin en Piet Hein Donner stonden nou niet bekend als privacyvoorvechters. Maar de kersverse minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur moet het anders doen, een publiek debat faciliteren en op basis daarvan "een visie ontwikkelen op het waarborgen van privacy" in dit digitale tijdperk.

De open brief is naast de bekende privacyclubs ondertekend door verschillende hoogleraren, advocaten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Amnesty Nederland. Zij willen dat Van der Steur, voordat zijn visie helder is, alle omstreden wetsvoorstellen opschort.

Illuster rijtje wetsvoorstellen

Dus ("ten minste") de bewaarplicht, de massale opslag van kentekens met het ANPR-systeem, het vergaande aftappen van de geheime diensten (uitbreiding Wiv), de herziening van het briefgeheim, de wetsvoorstellen over bronbescherming bij vrije nieuwsgaring en natuurlijk de terughackdroom van Ivo Opstelten zelf.

Vooral de implementatie bij het verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden gegevens over burgers moet anders. "Zo wordt de proportionaliteit en subsidiariteit van een maatregel niet voldoende kritisch getoetst, is het toezicht vaak niet onafhankelijk en onvoldoende secuur geregeld en is de groep mensen van wie gegevens wordt gebruikt vaak te groot", leest de open brief, die door iedereen ondertekend kan worden.

Brede coalitie vraagt visie privacybescherming Ard van der Steur Lees ook: 5 redenen waarom we Ivo Opstelten gaan missen