Noord-Korea verklaart (vertaling) via zijn staatspersbureau KCNA niets te maken met hebben met de Sony Pictures-hack en biedt hulp bij het vinden van de daders. Het regime dreigt de VS met 'ernstige consequenties' als er geen gezamenlijk onderzoek naar de hack wordt gedaan, hoewel dat zeer onwaarschijnlijk lijkt.

Volgens KCNA heeft de Sony-comedy The Interview, waarin twee journalisten een moordaanslag op leider Kim Jong-un plegen, zijn 'waardigheid belasterd'. Het staatspersbureau spreekt van 'schandalige beschuldigingen' door de VS. Sony schrapte de film eerder deze week nadat de vermeende hackers hadden gedreigd met terreuraanslagen op de plaatsten waar The Interview gedraaid zou worden. Vervolgens haakten meerdere grote Amerikaanse bioscoopketens af, waarna Sony afzag van de release die voor 25 december gepland stond.

FBI: malware-code wijst op Noord-Korea

De Amerikaanse geheime dienst FBI stelde vrijdag in een verklaring dat Noord-Korea wel degelijk achter de Sony-hack zit. Uit een analyse van de gebruikte malware blijkt dat de code overeenkomst met andere Noord-Koreaanse code en dat de malware onder meer dezelfde ip-adressen gebruikt. Ook zouden dezelfde tools zijn gebruikt als bij een hack tegen Zuid-Koreaanse banken en tv-zenders vorig jaar.

Na het FBI-onderzoek sprak president Barack Obama vrijdagavond dreigende taal richting Noord-Korea. "We zullen een proportioneel antwoord geven, op een tijdstip, plaats en manier die we zelf kiezen." Obama begrijpt Sony's zorgen over bedreiging van medewerkers, maar baalt van het besluit de film te schrappen. "Wij willen geen maatschappij waarin een buitenlandse dictator ons censuur oplegt. In dit geval ging het om een satirische film, straks gaat het om een documentaire of nieuwsverslag." Ook dreigt nu volgens hem zelfcensuur. "Dat is niet waar Amerika over gaat."

Sony zoekt 'Director of Vulnerability Management'

Tegen CNN zegt Sony Pictures-ceo Michael Lynton dat het bedrijf 'niet heeft toegegeven' aan de hackers en dat de film mogelijk nog steeds zal verschijnen. Intussen zijn zaterdag alle promotionele sites en social media-accounts van de film verwijderd. Die actie volgt op een van de eisen van de hackers dat 'alle bewijzen dat de film ooit heeft bestaan verwijderd moeten worden'.

Intussen lijkt Sony Pictures eindelijk werk te maken van zijn beveiliging. Het bedrijf heeft een vacature geplaatst voor een 'Director of Vulnerability Management', die Sony's interne informatie en de 'privacy van Sony-klanten en -medewerkers' moet gaan beschermen.