Na negen maanden onderzoek, overleg en garanties van Google mogen Noorse overheden en bedrijven toch weer gebruik maken van gehoste kantoorpakketten Google Apps en Office 365 van Microsoft. Dat besloot de Noorse privacytoezichthouder eerder deze week.

Alsnog toegelaten

In januari oordeelde de waakhond dat de gemeente Narvik geen gebruik mocht maken van Google Apps, omdat die clouddienst de privacywetten overtreedt. Zo is niet duidelijk waar de data staat en wie erbij kan. Later meldde een andere gemeente dat ze graag Office 365 wilden gebruiken, en ook daar werd onderzoek naar verricht.

Na garanties van Google dat de data van Noorse klanten alleen in de EU of in de VS wordt gehost, krijgen de clouddiensten alsnog het groene licht. Data die inde VS staat valt onder de Safe Harbor-regeling, waarbij Amerikaanse bedrijven beloven de data naar Europese privacystandaarden te behandelen. Safe Harbor blijkt echter ook vaak genoeg een wassen neus.

Niet blij met Patriot Act

De Noorse waakhond blijft wel uiterst kritisch over de Amerikaanse Patriot Act. Hiermee kunnen geheime diensten en autoriteiten in de VS heimelijk data uit de cloud vorderen. “We zijn daar niet echt blij mee, maar kunnen er weinig aan doen", aldus Bjørn Erik Thon, directeur van de Noorse toezichthouder tegenover de IDG News Service.

De dienst doet nog verder onderzoek naar Google Analytics, dat tot nader order nog wel verboden is. Ook kreeg Google een boete in het Scandinavische land wegens het niet wissen van payloaddata die illegaal was verzameld door StreetView-auto's.