De Noorse privacywaakhond Datatilsynet heeft inspectie uitgevoerd onder bedrijven die gebruik maken van de website-analysedienst Google Analytics. Daarbij is het tot een opmerkelijk besluit gekomen: het gebruik van Google Analytics is illegaal. Noorse overheidsdiensten mogen daarom niet langer gebruik maken van Googles dienst. Eerder verbood de waakhond ook al clouddienst Google Apps.

Privacy wordt niet gegarandeerd

De privacywaakhond is van mening dat onduidelijk blijft of de gegevens niet worden doorgegeven aan derden. Alle overheidsdiensten moeten daarom aantonen of zij de gegevens anoniem verzamelen en of deze niet voor andere doeleinden gebruikt worden dan enkel statistische. De diensten krijgen daarvoor tot 10 september de gelegenheid alvorens een definitieve beslissing wordt genomen.

Google Analytics is een tool die in Noorwegen wordt gebruikt door de Belastingdienst, studieleenfonds Lånekassens en vele andere publieke en private bedrijven. Aangezien de Google-dienst IP-adressen gebruikt voor het verzamelen van zijn informatie, kan dit worden herleid tot hardware en daarmee personen.

Onvoldoende zeggenschap over gegevens

Dat gaat de privacywaakhond te ver. Na inspectie is het van mening dat de Noorse overheidsbedrijven onvoldoende zeggenschap hebben over wat er met de verzamelde IP-adressen gebeurt. Dit omdat zij voor het gebruik van de Google Analytics “onvoorwaardelijk akkoord gaan met de voorwaarden."

“Door het accepteren van die voorwaarden doen zij afstand van controle. Google krijgt daarmee namelijk toegang tot persoonlijke gegeven over de bezoekers van de websites van de overheid", schrijft Bjørn Erik Thon van de Noorse inspectie, die Google beschouwt als gegevensverwerker in dienst van de overheid.

Google: webmasters hebben volledige controle

Noorwegen is niet het eerste land dan Google Analytics in de ban wil doen. In Duitsland wordt overwogen om een verbod in te stellen voor het gebruik van de dienst, waarbij er in het geval van overtreding zelfs forse boetes zouden worden uitgedeeld.

Google heeft inmiddels gereageerd door te stellen dat Analytics "ontworpen is om informatie veilig te houden". Volgens de zoekgigant zijn webmasters in volledige controle over de verzamelde gegevens. Google heeft de privacywaakhond aangeboden alle vragen hierover graag te beantwoorden.