De meeste muziek op iTunes kan nu uitsluitend worden afgespeeld op een iPod of een computer met iTunes. Andere mediaspelers ondersteunen de digital rights management-technologie van Apple niet omdat de fabrikant deze niet beschikbaar stelt.

Noorwegen neemt met zijn klacht het voortouw in een Europese campagne om Apple te dwingen om zijn muziekdienst open te stellen. "We hebben dit tijdens een vergadering twee weken geleden besproken, en besloten dat Noorwegen een proefproces zal beginnen," zei ombudsman Björn Erik Thon tegen de Associated Press. "Dit zal internationale gevolgen hebben."

Thon zal zijn klacht indienen bij de Noorse Marktraad, een orgaan de macht heeft om Apple te dwingen om zijn handelspraktijken te wijzigen en boetes kan opleggen.

Europese druk

Apple ligt al langer onder vuur vanwege het gesloten karakter van iTunes. Naast Noorwegen bekijken Denemarken en Zweden al twee jaar of het mogelijk is om Apple te dwingen om de muziek uit de mediawinkel voor externe spelers open te stellen. Later hebben ook consumentenorganisaties uit Duitsland en Frankrijk zich bij de lobby aangesloten.