Eerder deze maand bereikte Apple overeenstemming met de drie grootste muzieklabels om hun muziek zonder DRM-slotje aan te bieden.Volgens de Noorse consumentenautoriteit is er nu geen reden meer om Apple aan te klagen.

Vorig jaar diende de Noorse ombudsman een klacht in tegen Apple. Hij wilde de firma dwingen om iTunes-muziek open te stellen voor andere muziekspelers. De meeste iTunes-muziek kon tot dan uitsluitend worden afgespeeld op een iPod of een computer met iTunes. Andere mediaspelers ondersteunden de digital rights management (DRM) technologie van Apple niet omdat de fabrikant deze niet beschikbaar stelde.

Klachten

Een aantal Europese consumentenorganisaties en veel gebruikers klaagden al tijden over het FairPlay DRM van Apple. Steve Jobs gaf twee jaar geleden aan ook van DRM af te willen, maar vast te zitten aan de eisen van de muziekindustrie.

Tegelijkertijd met het stoppen van de DRM-regeling wijzigde Apple de prijzen van nummers die jarenlang 99 cent kostten. Muziek uit het archief gaat 79 cent per numer kosten. Sommige hits zullen duurder worden dan 99 cent, maar ook die nummers zullen uiteindelijk in prijs dalen naar 79 cent. Dit om de platenmaatschappijen tegemoet te komen.