Novum moet andermaal boeten voor het hacken van de nieuwsserver van ANP in 2004. Het arrest en de concrete boete zijn nog niet publiek gemaakt.

Begin 2008 werd Novum ook in de eerste strafzaak al veroordeeld. Het persbureau is in hoger beroep gegaan, maar krijgt nu wederom de deksel op de neus. Wel is nu de commercieel directeur van Novum, die in eerste aanleg samen met de voormalige hoofdredacteur werd veroordeeld, vrijgesproken van betrokkenheid. Vandaar ook dat Novum Nieuws zelf meldt dat het gaat om een "gedeeltelijke vrijspraak voor Novum".

157 plakjes cake

Ook liepen er diverse civiele zaken. Bij het kort geding werd Novum veroordeeld, in hoger beroep werd dat echter teruggedraaid. Maar in een aparte bodemprocedure werd Novum in november 2008 weer wel veroordeeld. Het kreeg daarbij een boete van 50.000 euro wegens het stelselmatig inbreken op de nieuwsserver van ANP.

ANP kwam de computervredebreuk op het spoor nadat het opviel dat veel berichten van Novum praktisch identiek waren aan die van ANP. Novum verklaarde deze overeenkomsten destijds met de mededeling dat het om dezelfde nieuwsfeiten ging. "157 Plakjes cake zijn nu eenmaal 157 plakjes cake."

In de val gelokt

Uiteindelijk liep Novum in een door ANP opgezette val. In overleg met de woordvoerder van de Rotterdamse politie plaatste ANP een nepbericht getiteld “Rotterdamse flitspalen sporen criminelen op”. Dat bericht stond op een gescheiden server. Dat bericht werd vanaf het ip-adres van Novum opgevraagd en niet lang daarna belde een Novum-journalist met de politie Rotterdam om het bericht te verifiëren.

ANP zelf vindt de hele episode ook pijnlijk. "We betreuren het zeer dat ze destijds dit soort stappen gezet hebben," zegt Luc van Gompel, algemeen directeur van ANP tegen Webwereld. Novum was niet meteen beschikbaar voor commentaar.