De Veilige Pasinvoer is een nieuw voorzetstek waar de gebruiker zijn of haar bankpas inlegt, alvorens deze in de automaat in te schuiven. Sinds de geleidelijk plaatsing van de voorzetten vanaf eind augustus is het skimmen snel afgenomen, meldt de Spoorwegpolitie donderdag. Met ingang van december, toen de nieuwe opzetstukken zijn geplaatst op alle NS-automaten, is het 'afluisteren' van pinpastransacties zelfs tot nul gereduceerd.

Op de apparaten zonder Veilige Pasinvoer werd in 2009 nog volop geskimd. Vorig jaar zijn in totaal 467 automaten van een valse voorzet voorzien, waarmee de criminelen passen kunnen scannen wanneer klanten daarmee een reisproduct kopen. Eerdere maatregelen van de NS bleken totaal geen effect te hebben op het skimmen.

Gepatenteerd opzetstuk

De door de NS ontwikkelde Veilige Pasinvoer-opzetstuk is een gepatenteerde uitvinding. "In binnen- en buitenland is er veel belangstelling voor deze uitvinding", zegt een woordvoerder van het spoorbedrijf. "Het is een unieke oplossing die door vele fraude-experts wordt toegejuichd."

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat weten dat het heeft gekeken naar de mogelijkheid Veilige Pasinvoer in te voeren. Het is technisch echter niet mogelijk de NS-oplossing toe te passen op geldautomaten. "Het zijn andere machines waardoor het niet 1-op-1 over te nemen is", zegt een woordvoerder.

Geen oplossing

Banken, winkels en andere pinlokaties hebben nog steeds geen sluitende oplossing tegen skimmen. Zo worden de automaten van gemeentelijke vervoersbedrijven als de GVB nog steeds met succes geskimd. Ook een winkel als Leen Bakker valt voor skimmers.

Vorig jaar is er in totaal voor 36 miljoen euro geskimd. Banken, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie beloven intensiever samen te gaan werken om de stijgende skimmingtrend in te dammen, bijvoorbeeld door eerdere detectie van die criminele actie.

EMV-chip

Betalen met de zeer skimbare magneetstrip is vanaf 2012 niet meer in Nederland mogelijk. Afrekenen gebeurt dan met de EMV-chip, die nu al aanwezig is in alle betaalpassen. Alleen de automaten moeten nog worden aangepast.

De EMV-chip zal het probleem van skimming voor een deel oplossen, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken. De wel kopieerbare magneetstrip zal nog wel even op de pas blijven, omdat in landen als de Verenigde Staten pinnen alleen met een magneetstrip kan. Dat betekent dat skimmers nog steeds hun slag kunnen slaan, maar vervolgens voor cashen naar non-EMV landen moeten uitwijken.

De Veilige Pasinvoer van de NS: