Ondanks meerdere naar eigen zeggen succesvolle proeven wordt betalen met de OV-chipkaart geen realiteit. De NS spreekt van een "grote meerwaarde en gemak voor de reiziger" maar voert zijn plannen niet door. In plaats daarvan leunt het op het NFC-betalen dat de ING en ABN Amro beide toevoegen aan hun bankpassen. Dat wordt mogelijk vanaf april bij 384 verkooppunten op NS-stations.

De NS start dan als eerste grote retailer van Nederland met 'contactloos' betalen. Het zogeheten 'tappen' is mogelijk voor bedragen tot 25 euro en vereist geen contact of pincode. De nieuwe betaalmethode levert volgens de NS een tijdwinst op van 7 seconden ten opzichte van normaal pinnen en 16 seconden vergeleken met contant betalen, zegt NS-manager Dirk-Jan de Haan tegen de Telegraaf.

'Investeringsniveau sluit niet aan'

De grote Nederlandse banken, Mastercard en de NS vormen vandaag één blok voor de introductie van NFC-betalen via bankpassen en smartphones. Niet geheel toevallig treden alle partijen 'onafhankelijk' van elkaar naar buiten. Toch is er één cruciale dissident, schrijft Computerworld.

De NS heeft lange tijd gewerkt om deze functionaliteit juist toe te voegen aan de 'eigen' OV-chipkaart. Translink Systems, dat voor ruim 68 procent in handen is van de NS, hield proeven in september 2013, en omschreef deze als succesvol een waardevol. De NS, dat afgelopen najaar betalen met de OV-chipkaart al wilde invoeren, ziet dit nu anders.

"Waarom zelf uitbreiden als de banken zelf vanuit hun expertise met dit initiatief komen?", zegt NS-woordvoerder Eric Trinthamer desgevraagd in een reactie. "Het gaat ons erom dat mensen snel en simpel kunnen betalen." De eigen tests met de OV-chipkaart dateren volgens hem van een aantal jaar geleden.

Translink spreekt echter zelf van een problematische investering. "Ondanks de succesvolle proeven is in september 2013 samen met NS besloten de betaalfunctionaliteit op de OV-chipkaart vooralsnog niet te realiseren. De betaalfunctionaliteit biedt grote meerwaarde en gemak voor de reiziger, maar kent de nodige investeringseisen. Het noodzakelijke investeringsniveau sluit vooralsnog niet aan bij de eisen van TLS en NS", leest de laatste verklaring inmiddels op de website van Translink.

Lees ook: Contactloos betalen: Nederland poldert richting Mastercard Update 14.00 uur: Reactie NS toegevoegd