De Nederlandse Spoorwegen plannen het einde van de OV-chipkaart. Het concern gaat een pilot doen met in- en uitchecken met bankpassen, die zijn voorzien van NFC, dezelfde technologie als de OV-chipkaart. Vooral ING en ABN-AMRO zetten vol in op de pinpas met NFC, in eerste instantie voor contactloos betalen. Dat systeem is echter ook prima geschikt voor reizen, waarbij de transactie meteen van de rekening van de pashouder wordt afgeschreven.

OV-chipkaart overbodig

Hiermee wordt dus het hele systeem van de OV-chipkaart omzeild, en daarmee de diensten van Trans Link Systems, waar NS zelf meerderheidsaandeelhouder is. Aan de andere kant komt het initiatief niet uit de lucht vallen: eerder werd al duidelijk dat NS het systeem van de banken, ontworpen door Mastercard, voor betalingen prefereert boven de OV-chipkaart. Reizen met een bankpas of creditcard met NFC is vooral voor toeristen handig, zij hoeven dan geen OV-chipkaart meer aan te schaffen.

De eerste test met in- en uitchecken met de bankpas volgen later dit jaar, meldt OV Pro. In het verlengde van de bankpassen met NFC volgen de smartphones, waar vooral Rabobank vol op inzet. De NS heeft echter nog geen plannen hiermee. Het concern was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Contactloos betalen: Nederland poldert richting Mastercard