De Nederlandse Spoorwegen (NS) test of de OV-chipkaart geschikt is als betaalpas. Tijdens de proef kunnen vijfhonderd medewerkers van TLS, het bedrijf achter de OV-chipkaart, betalen bij de Kiosk, Burger King, Smullers en de Broodjeszaak op station Amersfoort. Dat meldt het AD vandaag.

'Geen toestemming'

Met de proef, die nog loopt tot april, testen NS en TLS of de OV-chipkaart dienst kan doen als betaalkaart. Als de proef positief verloopt, dan wordt het in de toekomst waarschijnlijk mogelijk om de kaart te gebruiken als betaalmiddel. Reizigers kunnen er dan volgens de NS mogelijk ook nog een fiets mee huren op het station.

SP-kamerlid Paulus Jansen stelt tegen persbureau Novum echter dat de OV-chipkaart helemaal niet als betaalmiddel gebruikt mag worden. Volgens hem heeft de Nederlandsche Bank alleen toestemming gegeven om het pasje in het openbaar vervoer te gebruiken. Alle bedrijven die een pas hebben die ook bij andere bedrijven kan worden ingezet moeten toestemming hebben van DNB.

Gebrekkige beveiliging

Die toestemming is voor de OV-chipkaart nooit gegeven. Volgens Jansen dreigde daardoor het hele project vast te lopen. Uiteindelijk maakte de Nederlandsche Bank daarom een uitzondering en mocht de pas alleen in het openbaar vervoer gebruikt worden.

Officieel is het niet bekend waarom DNB alleen een beperkte toestemming aan de OV-chipkaart gaf. Volgens de SP gebeurde dit omdat de OV-chipkaart kampt met een gebrekkige beveiliging. Gebruikers kunnen de gegevens op de kaart namelijk eenvoudig uitlezen of zelfs aanpassen.

'Groter reizigersgemak'

De SP is er overigens wel voorstander van om met de kaart af te kunnen rekenen. “Maar eerst moet de beveiliging in orde zijn”, stelt het Kamerlid. Ook reizigersorganisatie Rover ziet het betalen in winkels met de OV-chipkaart wel zitten. Dat vergroot volgens de organisatie het reizigersgemak. Rover meent bovendien dat de kaart veilig genoeg is.

De NS en de Nederlandsche Bank waren woensdagmiddag niet direct beschikbaar voor een reactie.