Een woordvoerster van de NS laat weten dat met de invoer van noppenplaten en onzichtbare systemen in december 2008 het skimmen "drastisch is teruggebracht". Toch wordt er op dit moment nog ongeveer vijf keer per week geskimd bij een van de 1300 kaartjesautomaten van de grootste spoorwegmaatschappij van Nederland. "Dat is minder dan één keer per dag", benadrukt de zegsvrouw. "Maar dat willen we terugbrengen naar nul."

Ruim half jaar na de invoer van noppenplaten en onzichtbare systemen is de NS genoodzaakt om de automaten opnieuw aan te passen om het kat-en-muisspel met de voornamelijk Roemeense skimmers te winnen. Deze keer gebeurt dit met een zogenaamde Veilige Pasinvoer. "De Veilige Pasinvoer is een nieuwe voorzet waar je een bankpas inlegt, alvorens deze in de automaat in te schuiven. Op deze manier wordt het wel heel erg ingewikkeld om bankpasgegevens te kopiëren", meldt de NS.

Skimmen tot nul reduceren

"Het is een investering maar wij willen gewoon dat mensen veilig kunnen blijven betalen bij de NS", zegt de woordvoerster. Of het skimmen met het aanbrengen van de nieuwe pasinvoer van de baan is, is niet met zekerheid te zeggen. De NS ziet dit als een 'extra maatregel' tegen de skimmers. De onzichtbare systemen blijven intact, ook zal er nog een variant van de noppenplaat blijven bestaan die onder de nieuwe pasinvooer wordt gemonteerd.

Currence, de organisatie die verantwoordelijk is voor de kwaliteit en veiligheid van het elektronische betalingsverkeer, adviseerde de NS bij het ontwikkelen van de pasinvoer die van Nederlandse makelij is. De organisatie heeft hoge verwachtingen van het nieuwe systeem. "Bij dit type verwachten we dat het skimmen tot nul gereduceerd zal worden. Zeker de eerstkomende tijd", legt een woordvoerder van Currence uit. Het is afwachten of de criminelen weer wat nieuws verzinnen.

Andere automaten

Als de pasinvoer wordt weggehaald of gemanipuleerd slaat de automaat uit. "Het kan wel nagemaakt worden en zit zo robuust vast dat als je het eraf wil halen je de hele automaat sloopt. Dat is ook niet ideaal natuurlijk, maar dan kun je in ieder geval niet meer betalen en daarmee voorkom je dus skimming", aldus Currence. Na de maatregelen van de NS verwacht de organisatie dat de skimmers een overstap gaan maken van kaartjesautomaten naar tankstations en pinautomaten.

Currence wil graag benadrukken dat dit niet per se hoeft te betekenen dat het probleem zich voor de consument alleen verplaatst. Ook banken werken hard aan nieuwe systemen om de skimmers te slim af te zijn. "Ik kan me voorstellen dat als dit systeem goed werkt de banken ook geïnteresseerd zullen zijn", zegt de woordvoerder. "Het zou natuurlijk een goede zaak zijn als we een in Nederland ontwikkeld anti-skimdevice hebben dat het ook daadwerkelijk doet."

Noppenplaat makkelijk te omzeilen

Een van de systemen dat niet zo goed werkte was de noppenplaat die bedoeld was om het moeilijk te maken om een voorzetmond op de automaat te plakken. "Men heeft toen heel simpel het cameraatje gescheiden van de magneetstriplezer. In plaats van alles in een beweging aan te brengen werd dat in twee bewegingen gedaan", zegt Currence. Het skimmen heeft na het aanbrengen van de noppen daarom maar "een maandje stilgelegen bij de NS".

Op maandag 31 augustus start de NS met het bevestigen van de nieuwe pasinvoer op de kaartautomaten. De verwachting is dat het ongeveer 8 weken duurt voordat alle kaartautomaten zijn aangepast.

De Veilige Pasinvoer

Noppenplaat niet altijd even stevig