Tot en met september werden er zo'n 300 meldingen gemaakt van kaartjesautomaten die waren uitgerust met skimapparatuur. In oktober en november kwamen daar 200 meldingen bij bevestigt een zegsvrouw van de KLPD, waar de spoorwegpolitie onder valt. Dat bracht het tv-programma Netwerk naar buiten.

De NS bracht een week eerder dan gepland het bericht naar buiten dat er gewerkt wordt aan het aanpassen van de automaten. De kaartjesautomaten worden voorzien van 'een plaat met uitsteeksels' die moet voorkomen dat skimmers een apparaat voor de pasinvoermond van de pinsleuf plaatsen. Ook aan de achterkant wordt gewerkt aan 'onzichtbare oplossingen'. De NS wil skimmers ook softwarematig bestrijden. "We geven hier tonnen aan uit," aldus een woordvoerster van de NS tegeover Webwereld.

Unieke platen

"Iedere plaat die we maken is uniek", legt de zegsvrouw uit. Daarmee wil de NS voorkomen dat het lucratief wordt voor skimmers om een afgietsel te maken van de plaat. Die zou dan alleen bij 1 automaat werken. Verder zijn de medewerkers van de spoorwegen geïnstrueerd om extra alert te zijn.

De spoorwegpolitie gaat ondanks de snelle toename van skim-meldingen geen extra actie ondernemen om het skimmen tegen te gaan. "Er is geen reden om de tactiek te veranderen", laat de politie weten. Er zou al genoeg actie ondernomen worden tegen het bestrijden van de, veelal uit het voormalige oostblok afkomstige, criminelen.

Rat race

Volgens de woordvoerster is de NS in een continue strijd met de skimmers gewikkeld. "Het is een ware rat race." Vanaf volgende week worden de apparaten aangepast. Hoe lang dit precies gaat duren is onbekend. "Denk eerder aan weken dan aan maanden."