The National Security Agency heeft miljoenen dollars betaald aan grote internetbedrijven ter compensatie van de kosten die ze moesten maken om te voldoen aan de eisen van de inlichtingendienst. De betaling volgde nadat de geheime FISC-rechtbank een deel van de spionageactiviteiten van de NSA ongrondwetting had verklaard, zo blijkt uit materiaal dat tot deze week top-secret was, meldt de Britse krant The Guardian.

Scheiding binnen- en buitenlands verkeer

Onder de genoemde bedrijven die geld hebben ontvangen van de NSA zijn onder meer Google, Yahoo, Microsoft en Facebook. De uitspraak van de rechtbank in oktober 2011 werd woensdag openbaar gemaakt door de regering-Obama. Volgens de rechtbank waren de eisen van de NSA ongrondwettig omdat de dienst geen onderscheid kon maken tussen het onderscheppen van binnenlandse communicatie en buitenlands internetverkeer.

Uit documenten die klokkenluider Edward Snowden heeft gedeeld met The Guardian blijkt dat de uitspraak nogal wat problemen voor de NSA opleverde. Het kostte veel moeite om binnen het juridisch kader te blijven. Uit een document van december 2012 die als top-secret is gemarkeerd blijkt dat PRISM-aanbieders miljoenen dollars aan kosten moesten maken om te voldoen aan nieuwe certificaties van het afluisterprogramma.

Relatie Silicon Valley en NSA

De kosten zijn volgens het document gedekt door 'Special Source Operations'. Die afdeling gaat volgens Snowden over alle spionageprogramma's zoals PRISM, die afhankelijk zijn van medewerking van externe bedrijven, waaronder telecom- en internetproviders.

De onthulling dat belastinggeld is gebruikt om de kosten van deelname door bedrijven te betalen roept volgens The Guardian nieuwe vragen op over de relatie tussen Silicon Valley en de NSA. Sinds de eerste onthulling over het bestaan van PRISM op 6 juni ontkennen diverse grote internetbedrijven die in de stukken genoemd worden, dat ze van het bestaan van het programma wisten. Ze benadrukten dat ze alleen gebruikersgegevens overdragen als ze specifieke juridische verzoeken van de autoriteiten ontvangen.

Systematische schendingen

Uit het voorheen geheim vonnis bleek dat de inlichtingendienst NSA ‘vaak en systematisch’ de regels aan zijn laars lapt en op ongrondwettige manier ruim 50.000 e-mails van Amerikanen heeft afgetapt die helemaal niets met terrorisme van doen hadden. Bovendien heeft de dienst de rechtbank meermaals misleid met onvolledige of onjuiste informatie over zijn digitale sleepnettechnieken. De NSA moest hierna zijn tapsystemen aanpassen.

De openbaarmaking is extra pijnlijk omdat het vonnis door de overheid zelf is geopenbaard, op last van de rechter, in een zaak van de digitale burgerrechtenorganisatie EFF tegen de Staat.

NSA-baas naar Nederland

Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, generaal Keith Alexander, komt binnenkort voor een bezoek naar Nederland. Hij spreekt op 10 september op het besloten KPN-congres Meesters in Security in Den Haag.