De Amerikaanse inlichtingendienst, bekend van het verzwakken van cryptografische standaarden en het bouwen van backdoors, investeert in een virtualisatie-architectuur die een Amerikaanse universiteit ontwikkelt om de miljarden internetverbonden apparaten die de wereld over enkele jaren kent te beveiligen.

Al die domotica en op afstand overneembare apparaten staan nou niet echt bekend om hun beveiliging. (Pagina 2 van dit artikel legt overigens uit waarom. Korte versie: het is niet rendabel voor hippe bedrijven.) De universiteit richt zich specifiek op embedded apparaten, dus meer M2M dan domotica, en hoe deze communiceren zonder dat aanvallers dat verkeer kunnen onderscheppen.

Standaarden, overal standaarden

Bedrijven als Microsoft en Symantec zien de bui wat de komende IoT-beveiligingsnachtmerrie betreft ook al hangen en kondigen ook toevallig net een samenwerking aan om internetapparaten te beveiligen. In januari zijn diverse techbedrijven een werkgroep gestart onder de Online Trust Alliance om een platform te ontwikkelen waar privacy en beveiliging prioriteiten zijn.