Met een dergelijke computer zou het voor de NSA nog eenvoudiger worden gecodeerde communicatie te ontsleutelen. Sterker nog, vrijwel geen enkele encryptiemethode zou voor de techniek veilig zijn. Het project zou Penetrating Hard Targets heten en een budget van 79,7 miljoen dollar kennen.

Kwantumcomputing wordt al jaren onderzocht omdat het de snelheid en veiligheid van computers zou verveelvoudigen. Toch zou de NSA nooit in de buurt kunnen zijn van een dergelijke machine, denken experts. Zij zeggen dat de wetenschappelijke community van deze plannen afgeweten zou moeten hebben. “Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de NSA zo ver vooruitloopt op de open wereld zonder dat iemand daar weet van heeft”, zegt onderzoeker Scott Aaronson van MIT.

Washington Post meldt dat uit gelekte documenten blijkt dat de veiligheidsdienst zijn onderzoek naar kwantumcomputing verrichte in speciale ruimtes die hermetisch afgesloten konden worden en als een soort kooi van Faraday fungeerden. Met de huidige snelheid in onderzoek zou de ontwikkeling van een superkraakmachine door de NSA nog zeker vijf jaar duren.