Amerikaanse e-maildiensten die de privacy van gebruikers proberen te garanderen, sluiten de deuren omdat ze vrezen dat de NSA informatie van ze opeist. De eigenaar van Lavabit zegt in een blogpost de keus te hebben tussen medeplichtig te worden aan misdaden tegen de bevolking en het sluiten van de dienst.

Geheimhoudingsplicht

Lavabit-CEO Landar Levinson zegt niet te kunnen vertellen wat er precies aan de hand is, waar hij eigenlijk onder de grondwet wel recht op zou moeten hebben. Als de overheid informatie opeist onder de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), mogen bedrijven dat niet officieel melden.

“Ik kan mijn ervaringen van de afgelopen zes weken niet delen, ook al heb ik daar twee keer een verzoek voor ingediend”, aldus Levinson. Onder de Protect America Act-amendementen aan de FISA kan een bedrijf pas een jaar na de bevraging van een overheidsinstantie een klacht indienen, waarna een geheime rechtbank zich alsnog buigt over de vraag of de informatie-eis rechtmatig was.

Snowden gebruikte Lavabit

Lavabit versleutelt e-mails, maar dat weerhoudt bijvoorbeeld de NSA er niet van het dataverkeer op de lijn af te tappen. Er is voor een huis-tuin-en-keukencrimineel lastig iets met deze data aan te vangen, maar die belemmering heeft een overheid niet. NSA-klokkenluider Edward Snowden maakte onder meer gebruik van Lavabit.

In navolging van Lavabit trekt ook het bedrijf Silent Circle zijn conclusies en maakt het een eind aan zijn product Silent Mail. Silent Circle is van cryptogoeroe Phil Zimmerman, de uitvinder van versleutelingsmethode Pretty Good Privacy (PGP). Silent Circle versleutelt verkeer tussen mobiele apparaten en daarbij wordt ook e-maildienst Silent Mail aangeboden. Maar daar wordt nu de stekker uitgetrokken.

E-mail niet veilig te versturen

Volgens Silent Circle-CTO Jon Callas zat het bedrijf al langer in zijn maag met de e-maildienst. “Silent Mail is voor ons altijd al een puzzel geweest. E-mail die standaard internetprotocollen gebruikt, kan nooit hetzelfde beveiligingsniveau garanderen als real-time communicatie.” Er was volgens de CTO al weken debat over de vatbaarheid van Silent Mail.

Na de aankondiging van Lavabit zegt Callas de bui te zien hangen en wordt nu meteen een eind gemaakt aan Silent Mail. De mobiele diensten Silent Phone, Silent Text en videoconferencingtool Silent Eyes blijven wel bestaan. Bij die end-to-end communicatie worden nergens data bewaard. “Hoe minder informatie we van je hebben, hoe beter het voor jou en ons is.”