De aanval op de systemen van Quisquater kwam aan het licht tijdens het onderzoek naar de hack bij Belgacom, waar de NSA van wordt verdacht. Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard zaterdag. De NSA en de Britse GCHQ zouden een half jaar geleden het systeem van de Belgische professor cryptografie aan de Universiteit van Leuven zijn binnengedrongen. Quisquater heeft een klacht ingediend. Het federaal parket heeft het onderzoek naar de hack geopend.

Neplinkje naar LinkedIn

De hack van Quisquater is volgens bronnen van De Standaard gedaan met dezelfde malware of techniek als die bij Belgacom. Daarbij gebruikten de aanvallers een vervalste uitnodiging voor het sociale netwerk LinkedIn.

Quisquater werd het doelwit omdat ihj een autoriteit is op het gebied van cryptografie. Technologie die hij heeft bedacht is verwerkt in chipkaarten wereldwijd. Ook is hij mede-ontwikkelaar van het Guillou-Quisquater-protocol, dat in systemen met Novell-diensten wordt gebruikt.

NXP-link

Er is ook een verband met het Nederlandse chipbedrijf NXP. Bekend is dat Quisquater daar ook over de vloer kwam. NXP leverde de cryptosleutels voor de beveiligde telefoon van bondskanselier Angela Merkel, die door de NSA is afgeluisterd.

De hack op Belgacom werd in september ontdekt en was vooral gericht op Bics. Dit dochterbedrijf van Belgacom levert verbindingen in het Midden-Oosten en Afrika. NSA-klokkenluider Edward Snowden zei vorige week dat de inlichtingendienst zich ook richt op bespioneren van bedrijven en privé-personen. Daarvan blijken de hacks bij Belgacom en Quisquater voorbeelden te zijn.