De NSA moet binnenkort inbinden, tenminste als het gaat om het verzamelen van data over Amerikanen zelf. Alleen: de juiste wetgeving die de NSA in het gareel moet houden, is nog niet door alle politieke molens. En dus mag de geheime dienst nog minstens drie maanden doorgaan, zegt de eveneens geheime rechtbank FISC.

De US Freedom Act, die inmiddels door het Huis van Afvaardigden is aangenomen, ligt nu bij de Senaat, meldt Infoworld.com. Van daaruit, mits goedgekeurd, gaat het naar het Witte Huis voor een handtekening van Obama. Dat duurt dus nog even. Overigens wordt de NSA via de nieuwe wet wel enigszins ingebonden, maar volgens critici heeft de inlichtingendienst nog steeds te veel armslag.

Techbedrijven bang voor hun imgao

Zo zou de NSA nog makkelijk op een andere manier verder kunnen gaan met het verzamelen van bulkdata over Amerikaanse burgers, laat staan over de mogelijkheden die het heeft om info te vergaren over andere wereldburgers. Verder vinden ook een flink aantal Amerikaanse techbedrijven de nieuwe wet onvoldoende vanwege onvolkomenheden erin. De techbedrijven, waaronder onlangs nog Microsoft, zijn vooral bang voor hun imago (en omzet) in het buitenland.