In de South China Morning Post claimt klokkenluider Edward Snowden dat hij bewijs heeft van honderden hackacties van de National Security Agency (NSA) op Chinees gebied, waaronder Hong Kong. Eerder maakte Snowden bekend dat de NSA jarenlang alle dataverkeer van niet-Amerikanen opslaat en analyseert onder de codenaam PRISM.

Volgens de krant heeft Snowden papieren laten zien als bewijs, maar kon niet worden vastgesteld of die papieren ook daadwerkelijk origineel zijn. Volgens Snowden zou de NSA netwerk backbones hacken, waardoor de communicatie van honderdduizenden computers tegelijkertijd toegankelijk is, “zodat we niet in elke losse computer hoeven in te breken”.

Nog twijfels over herkomst informatie

The Register vraagt zich onder meer af waarom er blijkbaar geen militaire doelen voorkomen in die informatie van Snowden en mist in het stuk in de Chinese krant ook wat voor soort toegang de NSA dan heeft bereikt. Mogelijk dat Snowden zich met deze informatie belangrijker wil maken voor de Chinese cq semi-Chinese overheid (Hong Kong), belangrijk genoeg om een eventuele uitwijzing naar de Verenigde Staten onwenselijker te maken, suggereert de Britse ICT-nieuwssite.

In de Chinese krant laat Snowden weten dat de VS zware politieke druk op Hong Kong uitoefent om hem uitgewezen te krijgen, maar dat hij erop vertrouwt dat de wet in de stadstaat hem daartegen beschermt. Wel is hij in continue angst voor zijn eigen veiligheid en die van zijn familie.