De Amerikaanse geheime dienst NSA zou een speciale tool hebben ontwikkeld voor het implanteren van een backdoor in iPhones. ANT, de afdeling van de NSA die zich richt op het afluisteren van hardware, had al in 2008 een oplossing gecreëerd voor het afluisteren van smartphones, en ook voor de eerste iPhone. Dat blijkt uit de productencatalogus van de NSA, waar Der Spiegel de hand heeft op weten te leggen.

Data oogsten via 3G, WiFi én sms

Het gaat hierbij om de spyware DROPOUTJEEP, die via sms, WiFi- en 3G-verbindingen op afstand toegang geeft tot de besmette iPhone. Daardoor kunnen berichten, voicemails en datastromen worden onderschept. Onduidelijk is of en in hoeverre er in de praktijk gebruik is gemaakt van de spyware. De tool was in 2008 in ontwikkeling waarbij de eerste versie alleen te installeren zou zijn met fysieke toegang tot het Apple-toestel. Een toekomstige versie moest ook op afstand zijn te injecteren op een iPhone.

Dit weekeinde werd bekend dat routers, firewalls en servers van fabrikanten als Cisco, HP en Dell door de NSA zijn voorzien van een backdoor. Daarvoor onderschept een afdeling van de inlichtingendienst hardwarebestellingen voordat die bij het te hacken doelwit worden bezorgd.

De bekende security-expert en privacyvoorvechter Jacob Appelbaum heeft op de Duitse hackersconferentie CCC ook de iPhone-backdoor van de NSA besproken. Hier vanaf 44:30 minuten: