De NSA, beter bekend als spionageorganisatie, heeft gezegd Microsoft geholpen te hebben met de ontwikkeling van de beveiliging van Windows Vista.

Windows Vista is vanaf 30 januari beschikbaar voor thuisgebruikers. De verwachting van marktonderzoeksbureau International Data, is dat per 2010 wereldwijd zo'n 600 miljoen mensen Vista gebruiken.

Microsoft schreeuwt niet van de daken dat het de hulp van de NSA heeft ingeroepen. Op de website wordt er geen melding van gemaakt. Wel wordt het genoemd in het laatste gedeelte van de security guide, die overigens niet bedoeld is voor thuisgebruikers, maar alleen voor beveiligingsspecialisten.

Specificaties over de bijdrage van de NSA wilden zowel Microsoft als de NSA niet geven. Wel heeft de NSA aangegeven twee teams te hebben gebruikt, team 'rood' en team 'blauw'. De taak van het rode team was om zich voor te doen als de 'vijand' die de computer probeert te hacken, te infecteren met virussen, of informatie probeert te stelen. Het blauwe team kreeg als taak om de beveiligingsafdeling te helpen met het beveiligen van het systeem.

NAVO

Volgens Microsoft is het niet de eerste keer dat het de hulp van de NSA heeft ingeroepen. In het verleden heeft het bedrijf ook gevraagd om de besturingssystemen Windows XP en Windows Server 2003 (voor bedrijven) onder de loep te nemen.

Naast een samenwerking met de NSA werkt Microsoft nog met diverse andere overheidsinstanties en internationale agentschappen samen, waaronder ook de NAVO. De overige agentschappen kan Microsoft niet noemen, omdat deze anoniem willen blijven.

Andere softwaremakers hebben in het verleden ook de hulp ingeroepen van overheidsagentschappen, waaronder ook Apple en Novell. In een e-mail aan de Washington Post heeft Apple laten weten met diverse agentschappen, waaronder ook de NSA, te hebben samengewerkt voor de ontwikkeling van Mac OS X.

Complot

Enige tijd terug deed er een complottheorie de ronde, dat Windows een achterdeur zou hebben ingebouwd voor de NSA. Dit ging over een NSA key die aangeroepen zou zijn door een advapi.dll. Tevens bestaat er een library op de pc genaamd nsa.dll, dit staat echter voor Network Services Architecture.

Momenteel ligt de NSA in Amerika behoorlijk onder vuur vanwege het, in opdracht van President Bush, afluisteren van Amerikaanse burgers. Een federale rechter heeft het afluisterprogramma al illegaal genoemd.