Dat schrijft het Witte Huis in een blogpost. "We zijn niet van plan een hele stapel kwetsbaarheden te verzamelen terwijl het internet kwetsbaar is en het Amerikaanse volk onbeschermd. Maar dat betekent ook weer niet dat we de voordelen van geheimhouding loslaten, zoals het vergaren van inlichtingen en de bescherming van ons land op de langere termijn", schrijft Michael Daniel, de coordinator van cybersecurity en speciale assistent van Obama.

'NSA bijzonder open en eerlijk over Heartbleed'

Daniel zegt dat het bijzonder is dat de NSA zo open en eerlijk is geweest rond Heartbleed en dat het Witte Huis bijzonder is gesteld op een open, betrouwbaar en veilig internet, maar het woordje "maar" druipt van die zinnen af.

"Er zijn voors en tegens in het geheimhouden van informatie en soms zijn de voordelen groter dan de nadelen", schrijft Daniel. "Soms kunnen we ermee een terroristenaanval stoppen, of de diefstal van onze nationale intellectueel eigendom."

Wat zijn de overwegingen tot geheimhouding?

Daniel somt nog eens wat standaard overwegingen op, die de NSA en andere overheidsinstellingen maken als ze op het spoor komen van een kwetsbaarheid, zoals hoe erg nodig het is om informatie te krijgen via dat lek, en of het gat al door anderen wordt misbruikt en door wie dan.

"Maar te weinig openheid kan zorgen voor minder vertrouwen in de overheid en te veel openheid kan belemmeren dat we onze broodnodige inlichtingen binnenhengelen", geeft Daniel aan. "Ik hoop dat deze blogpost bijdraagt aan wat meer vertrouwen dat uw overheid zich verantwoordelijk opstelt in de behandeling van dit belangrijke onderwerp."