The Washington Post publiceert het geheime budget van de Amerikaanse inlichtingendiensten, waaruit blijkt dat de NSA zich richt op het breken van de encryptie op internetverkeer. Ook werkt de NSA, behalve aan een groot datacenter voor opslag, aan een supercomputer-center (HPC) om data te analyseren.

NSA richt zich op decryptie

Spionagechef James Clapper – de man die ‘onafhankelijk onderzoek’ moet doen naar afluisterprogramma PRISM – schrijft in een begeleidend memorandum waarin het budget gerechtvaardigd wordt, dat de inlichtingdiensten voor grote uitdagingen staan, onder meer met het oog op encryptie en Big Data. Daarom wordt het budget voor ouderwetse spionagesatellieten verkleind, terwijl er meer geld wordt gepompt in het monitoren van dataverkeer.

“We versterken onze capaciteiten voor het verzamelen van clandestiene SIGINT (Signals Intelligence, onder meer het opvangen van dataverkeer, red.) van doelwitten met een hoge prioriteit, waaronder buitenlandse leiders”, schrijft Clapper. “We investeren ook in grensverleggende cryptoanalytische mogelijkheden om encryptie van tegenstanders te breken en om internetverkeer te benutten.”

HTTPS gebroken?

Wired schreef vorig jaar (nog vóór de Snowden-onthullingen) dat de NSA een nog onbekende doorbraak heeft gemaakt op het gebied van decryptie. De opmerkingen van Clapper lijken erop te wijzen dat dergelijke decryptiemogelijkheden zich richten op internetverkeer en niet alleen op stilstaande data.

De verzamelde inlichtingendiensten richten zich daarbij vooral op de nieuwe term CLANSIG, het opvangen van verkeer van clandestiene doelwitten. De CIA trekt zelfs twaalf procent van zijn budget uit voor het monitoren van dergelijk dataverkeer, terwijl de NSA vooral investeert in nieuwe toepassingstechnologieën.

Data-overload

De Post schrijft onder meer dat een ongelooflijk groot deel van het budget wordt uitgegeven aan SIGINT. Er wordt zo'n 11 miljard dollar gestoken in gezamenlijke cyberoperaties van de inlichtingendiensten, waarvoor 35.000 werknemers worden ingezet. Daarbij worstelt de inlichtingendienst die dit verkeer in de gaten houdt met een ‘data-overload’. Er wordt bijna 50 miljoen dollar uitgetrokken voor het beheersen van al deze Big Data.

Mede daarom investeert de NSA in een High Performance Computing Center bij het huidige hoofdkwartier in Maryland om “de eisen in processorkracht bij te benen”, meldt Clapper. De inlichtingendiensten houden zich verder bezig met onderzoek op het gebied van quantumcomputers, biometrie, grote datasets en ‘cyber weapons of mass destruction’.