Dat de NSA al het internetverkeer monitort is geen geheim meer, maar nu blijkt dat de NSA ook meekijkt met stand-alone systemen door er malafide hardware aan toe te voegen. De New York Times meldt op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden dat de geheime dienst wereldwijd duizenden pc's van 'doelwitten', waaronder Europese instellingen, in de gaten houdt, zelfs als ze niet zijn uitgerust met een internetverbinding.

Hardware met radiochips

Deze pc's zijn voorzien van een stukje hardware om informatie door te seinen. Met een USB-apparaat of insteekkaart die stiekem is voorzien van radiochips stuurt het systeem gegevens door naar een ontvanger met behulp van radiogolven. Een fysieke internetverbinding is dan niet nodig om het systeem te monitoren.

De hardware met radiochips zou worden geplaatst door een spion, een leverancier of zelfs de gebruiker zelf die niet doorheeft dat hij afluisterapparatuur plaatst. Dat suggereert dat het seinmechanisme wordt verwerkt in legitieme USB-apparaten, ook door leveranciers van hardware die buiten de VS leveren.