De BlackPhone draait Android-fork PrivatOS, waarmee gesprekken, sms-verkeer, dataoverdracht, surfgedrag en opslag afgeschermd kunnen worden. Met onder meer encryptie en het omleiding van verkeer via een VPN moet aftappen door bijvoorbeeld overheden frustreren. Het toestel heeft een 4,7 inch scherm, 2Ghz quadcore-processor, 2GB RAM en standaard 16 GB opslagruimte.

Het ontwerp van de BlackPhone is nog niet definitief. In Barcelona toont de Spaanse fabrikant Geeksphone twee prototypes, waarvan we er één in de video aan het werk zien. De joint-venture werkt vanuit Zwitserland, waar strengere privacyregels gelden en het bij wet verboden is wat de NSA in de Europese Unie wel mag.

Geen goedkope variant

CISO Jaya Baloo van KPN was onlangs op het CIO Summit van zustersite CIO.nl om tekst en uitleg te geven over het securitybeleid bij KPN. De bestuurder voert continu verbeteringen door in de manier waarop bij KPN security benaderd wordt. In dit videoartikel legt zij uit hoe ze dat doet en schetst ze 3 voorwaarden voor een effectief beveiligingsbeleid.

De eerste privacy-respecterende smartphone komt wel met een prijs. Het enige beschikbare model start vanaf 629 dollar, omgerekend iets meer dan 457 euro, oftewel een high-end product. Daarvoor krijgt de aanschaffer de Silent Circle-apps en enkele geselecteerde third party apps standaard geïnstalleerd. Bij zelf gedownloade Android-apps kunnen toegangsbeperking opgelegd krijgen.

In Nederland gaan we nog veel horen van Silent Circle. KPN is overtuigd van het concept. De Hollandse telco tekende een exclusieve deal met Silent Circle voor end-to-end encryptie van telefonie, sms en data. Ook wil KPN binnenkort de BlackPhone gaan aanbieden.