De klokkenluider Snowden wedt niet op één paard en heeft politiek asiel aangevraagd in 19 nieuwe landen, naast de reeds lopende aanvragen bij Ecuador en IJsland. Hij vraagt ook Nederland om asiel, naast landen als Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Brazilie, Rusland, Zwitserland en Venezuela. Dat meldt Wikileaks, die Snowden bijstaat.

Op de vlucht voor de Amerikaanse autoriteiten zit Snowden momenteel nog steeds op het vliegveld van Moskou. De Russen zijn hem liever kwijt dan rijk, en Poetin stelde dinsdag in een verklaring dat Snowden moest stoppen met geheimen lekken van de bevriende natie de VS. Rusland stelt zich op het standpunt dat Snowden niet in het land is, omdat hij zich in de transitzone van de luchthaven zou bevinden.

EU maakt zich boos

Ondertussen maken regeringen in Europese landen zich steeds bozer over de spionage van de NSA, nu blijkt dat ook EU-gebouwen en computersystemen stelselmatig worden afgetapt door de Amerikaanse geheime dienst.

Na Duitsland eist nu ook Frankrijk harde garanties van Washington dat aan die praktijk een einde komt. Het blijft onduidelijk in hoeverre de verontwaardiging voor de bühne is, want in diplomatieke kringen is het feitelijk geen nieuws dat ook bevriende naties elkaar afluisteren.

De serie onthullingen van Snowden begonnen met het nu al beruchte PRISM-programma. Uit een serie interne NSA slides bleek dat de organisatie direct toegang had tot servers van onder meer Microsoft, Google en Apple. De bedrijven ontkennen dit.

UPDATE: De asielaanvraag van Snowden aan Nederland is bij voorbaat kansloos. Nederland neemt alleen aanvragen in behandeling vanaf Nederlands grondgebied, meldt NU.nl.

Ook andere landen, waaronder India en Polen, laten weten niet zins te zij te kijken naar de asielaanvraag. Snowden heeft zelf zijn aanvraag aan Rusland ingetrokken, omdat president Poetin zich kritisch heeft uitgelaten over het lekken van staatsgeheimen van een bevriende natie.