De Amerikaanse geheime dienst legt dit grootste spionnencentrum ooit aan in de woestijn van Utah, net onder Salt Lake City. Een forse 2 miljard dollar wordt gespendeerd aan een gefortificeerd datacenter, net naast de militaire basis Camp Williams. De vier computerhallen van elk ruim 2,3 vierkante kilometer worden gevuld met opslagsystemen, servers en een paar honderd experts. Doel: het onderscheppen, decoderen, analyseren en opslaan van communicatie.

Mails, mobieltjes en Googlen

Dit topgeheime project van de NSA (National Security Agency) heeft de neutrale naam 'Utah Data Center' en moet in september 2013 gereed zijn om dan wereldwijde informatiestromen tot zich te nemen. Uiteenlopend van complete e-mails tot mobiele telefoongesprekken en zelfs Google-zoekopdrachten die mensen invoeren. Daarnaast neemt het nieuwe spionagesysteem ook meer persoonlijke data mee, zoals parkeerboetes, reispaperassen, boekaankopen en andere digitale sporen, meldt techmagazine Wired.

Het datacenter is al geruime tijd in wording, zeker sinds juli 2009 toen de lokale krant Salt Lake City Tribune over de nieuwbouwplannen berichtte. De bouw is een jaar geleden in ernst begonnen. Dit levert de staat een werkgelegenheid op van 5000 tot 10.000 banen, meldde de lokale krant Deseret News toen. Dit is dan alleen voor de constructie, die eind 2013 af moet zijn. De vaste bezetting zal bestaan uit honderd tot tweehonderd hoogbetaalde experts, die niet per sé uit de regio komen.

Volgens anonieme NSA-bronnen van het Amerikaanse tijdschrift is het aankomende computercentrum in het kleine plaatsje Bluffdale veel meer dan slechts een rekencentrum. Een van de belangrijkste geheime taken van het computerknooppunt is het kraken van codes. Moderne communicatie is veelal versleuteld met - al dan niet zware - encryptie en de geheime dienst wil daar doorheen breken. Militaire, terroristische, diplomatieke, zakelijk en ook persoonlijke communicatie mag niet ontsnappen aan de waakzame ogen en oren van de geheime dienst.

Geheime supercomputerdoorbraak

Een andere bron uit de spionagewereld meldt Wired dat de NSA enkele jaren geleden een flinke doorbraak heeft geboekt in het kraken van tot die tijd onkraakbare encryptie. Dit zou bestaan uit een topgeheim, eigen ontwerp supercomputer dat de niet-geheime Jaguar-machine in het stof doet bijten. De Jaguar, van het Amerikaanse overheidslab NCCS (National Center for Computational Sciences), haalde in 2009 een piekvermogen van 2,33 petaflops (2,33 duizend biljoen berekeningen per seconde). Deze Cray-supercomputer is in 2008 al gebouwd en daarna nog ge-upgrade.

Anno maart 2012 haalt 's werelds snelste supercomputer de grens van 10 petaflops, maar staat de bijgewerkte Jaguar nog op de derde plaats in de wereldranglijst top500.org. Ondertussen heeft de NSA ook niet stilgezeten met zijn verwante, maar eigen supercomputerontwerp dat is geoptimaliseerd voor crypto-analyse. Het oorspronkelijke, in 2004 al gestelde, doel was het doorbreken van de petaflops-grens. Zowel het publieke als het geheime supercomputerontwerp zijn daar al voorbij.

Kraaknoodzaak

Het met supersnelle computers brute-force kraken van gecodeerde communicatie is namelijk meer en meer noodzaak voor de spionnen. Voorheen konden geheime diensten in enige mate vertrouwen op gebreken in encryptie; al dan niet stiekem voorzien van achterdeuren. Hierdoor waren berichten makkelijker te ontcijferen. Moderne versleuteling lijkt echter te goed voor deze subtiele aanpak.

Voor effectieve ontcijfering zijn enerzijds snelle computers nodig en anderzijds massale hoeveelheden berichten om te analyseren. Des te meer berichten de NSA heeft van een bepaald persoon of organisatie, des te meer verbanden er gevonden kunnen worden wat het kraken van beveiligde communicatie weer kan helpen.

Verlies toegeven

Encryptie-experts van de geheime dienst hebben toenmalig (januari 2009 tot mei 2010) spionage-directeur Dennis Blair verteld dat het krachtige en massale computercentrum in Bluffdale cruciaal is omdat codekraken anders niet meer haalbaar is. Dit vertelt een senior spion aan Wired, die betrokken was bij de planning voor dit superdatacenter en die in het begin twijfelde of het wel echt nodig was.

De aandrang van de eigen encryptiekrakers van de NSA komt volgens Wired neer op een bekentenis van verlies in de strijd tegen encryptiemakers. De faciliteit in Bluffdale moet deze patstelling doorbreken. De enorme hoeveelheden data die de NSA al jaren opslaat, wordt overgeheveld naar dat nieuwe rekencentrum om dan geanalyseerd en mogelijk gekraakt te worden.

In de toekomst kraken

Daarnaast gaat het Utah Data Center ook data opslaan die de geheime dienst nu niet kan ontcijferen. Althans, nog niet kan ontcijferen. De Amerikaanse overheid wil de exaflops-grens doorbreken, wat de NSA volgens Wired in 2018 wil behalen. Ondertussen wordt de huidige eigen supercomputer nog ge-upgrade; om eind 2013 een rekenkracht van 10 of zelfs 20 petaflops te halen. Rekenkracht die specifiek is geoptimaliseerd voor codekraken.