Bezorgde Amerikaanse burgers vragen in toenemende mate aan de eigen inlichtingendienst NSA of ze worden bespioneerd. Het aantal aanvragen om daarover openheid te geven is met 988 procent gestegen sinds Edward Snowden begon met het openbaren van de enorme spionageactiviteiten van de NSA.

Maar het antwoord van de NSA is steevast: jammer joh, dat vertellen we niet, zo schrijft USA Today. De aanvragers krijgen een standaard brief waarin staat dat de NSA niet kan bevestigen noch ontkennen of er enige informatie is verzameld.

Grootste piek in Wob-verzoeken ooit

De chef van de NSA-afdeling die over de Wob-aanvragen gaat, Pamela Philips, zegt tegen USA Today dat het de grootste piek in aanvragen is die ze ooit heeft gezien. “We hebben van burgers verzoeken gehad om data over hun telefoongesprekken, telefoonnummers, e-mailadressen en IP-adressen vrij te geven.”

Overigens zijn de Wob-verzoeken in absolute aantallen nog redelijk bescheiden. een jaar geleden ging het om 257 verzoeken, in de eerste drie maanden van dit jaar 241. Maar daarna steeg het kwartaalcijfer naar 1302 en in het laatste kwartaal stond de teller stil op 2538 verzoeken in drie maanden.

Al eerder werd duidelijk dat de NSA overspoeld werd met Wob-verzoeken (in de Verenigde Staten FIOA geheten), nadat het Amerikaanse Wob-blog Muckrock een interne NSA-mail onder ogen kreeg. Dat wordt nu dus bevestigd door de NSA zelf.

'Beantwoording van NSA niet respectvol'

USA Today laat ook burgers aan het woord die het standaard antwoord van de NSA op hun verzoek “niet respectvol” noemen. Burgerrechtenorganisatie Citizens for responsibility and Ethics signaleert een “groeiend gevoel van afschuw” elke keer als er nieuwe onthullingen komen.

Het vorige boekhoudkundige jaar kostte het afhandelen van de Wob-verzoeken de NSA 4,8 miljoen dollar. Ondanks de toename van die verzoeken zijn de kosten wel naar beneden gegaan omdat het budget is gekort vanwege bezuinigingen.