"NSA heeft samen met Microsoft en afdelingen van Defensie onze unieke expertise en operationele kennis over systeemdreigingen en kwetsbaarheden ingezet om de beveiliging van Microsoft's besturingssysteem te verbeteren, zonder de mogelijkheid om dagelijkse taken uit te voeren te beperken, of die taken nu binnen de private of publieke sector vallen", getuigde Richard Schaeffer van de NSA eerder deze week voor een Senaatscommissie.

Het is niet de eerste keer dat de NSA bevestigt dat het assistentie verleent met het dichttimmeren van Windows. De inlichtingendienst heeft dit ook bij Windows XP en Vista gedaan. En bovendien niet alleen bij Windows. Ook Apple, Sun en Red Hat hebben hulp gekregen van de NSA om hun besturingssysteem veiliger te maken.

Achterdeurtjes

Hoogste tijd om de alu-hoedjes tevoorschijn te halen, want voor die geleverde diensten zou de NSA natuurlijk wat terug willen, in de vorm van een achterdeurtje om te alle tijden gebruikers en data te kunnen bespioneren. Die beschuldiging is al minstens 10 jaar oud.

Het antwoord van Redmond op deze mogelijkheid is even kort als voorspelbaar: "Microsoft heeft geen en zal geen backdoors in Windows maken", aldus een woordvoerster tegen Computerworld.com. de samenwerking heeft alleen betrekking gehad op de Security Compliance Management Toolkit, een gereedschapskist die Microsoft aanbiedt aan enterprise- en overheidsorganisaties om de beveiliging van Windows 7 en Bitlocker dataversleuteling te optimaliseren.

Dubieuze encryptie

Toch blijft er scepsis over de betrokkenheid van NSA bij de computerbeveiliging voor private organisaties. Marc Rotenberg van het Electronics Privacy Information Center (EPIC) memoreert het omstreden Clipper-plan van de NSA uit de jaren negentig. Toen stelde de spionagedienst een uiterst krachtige encryptiemethode voor, waarvan het echter zelf de sleutel achterhield. Clipper werd uiteindelijk na een storm van protest geschrapt.