De NSA kan meekijken in wereldwijd zeker 50.000 computernetwerken. Binnen enkele jaren moet dat aantal zijn toegenomen tot 85 duizend, schrijft NRC Handelsblad op basis van documenten die via klokkenluider Edward Snowden in handen van journalist Glenn Greenwald zijn. Dat de NSA is geinfiltreerd in buitenlandse computersystemen was al bekend, maar de wereldwijde schaal ervan wordt in de geheime presentatie goed duidelijk.

NRC publiceert een kaart waarop ook de plekken waar de VS belangrijke onderzeese kabels aftapt zijn te zien. Dat gebeurt op zeker 20 toegangspunten. Daarnaast staan er de lokaties van de belangrijkste van de 50.000 'implants', waaronder veel in China, het Midden-Oosten en Rusland. De NSA installeerde daar in het geheim malware.

De operatie draagt de codenaam GENIE. Voor een speciale NSA-eenheid werken duizend hackers die met de malware ook cyberaanvallen uitvoeren. De hackersafdeling heet TAO (Tailored Access Operations). In een zaterdag via de New York Times uitgelekt document staat ook dat de NSA zich in 2012 tot doel stelde encryptiemethodes te ontsleutelen of te omzeilen. Dat wilde de dienst doen door de 'wereldwijde encryptiemarkt te beinvloeden' via commerciele relaties, spionnen en partners in andere landen.

Nederland tijdelijk bij Five Eyes

NRC Handelsblad schrijft ook dat de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD rond de missie in Uruzgan tijdelijk toegang kreeg tot inlichtingen van de 'Five Eyes Community', bestaande uit de VS, Groot-Brittanië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland. Met steun van de VS werd ook een afluisterpost in Eibergen opgetuigd die hoogfrequent radioverkeer van de portofoons en veldradio's van de Taliban kon onderscheppen.

NRC belooft binnenkort meer bekend te maken over de activiteiten van de NSA in Nederland. De omvang van de Amerikaanse internetspionage in ons land is momenteel niet duidelijk. De krant schrapt bepaalde informatie uit de documenten, deels in overleg met de AIVD, vanwege de 'staatsveiligheid'. Op de kaart van zaterdag zijn bijvoorbeeld meerdere plaatsnamen van NSA-afluisteroperaties zwart gemaakt door de krant.