De Amerikaanse inlichtingendienst NSA stelt dat spionage om privé-redenen sporadisch is voorgekomen. Een woordvoerder zegt tegen de Wall Street Journal dat het gaat om een 'handvol zaken' de afgelopen tien jaar.

De NSA heeft vorige week toegegeven afgelopen jaar in drieduizend gevallen de privacyregels te hebben overtreden, maar volgens NSA's Chief Compliance Officer John DeLong zouden dat 'onbewuste overtredingen' zijn geweest. Hij gaf wel toe dat er een paar opzettelijke schendingen hadden plaats gevonden afgelopen decennium. In een verklaring vrijdag gaf de NSA dit eveneens toe, maar sprak alleen van 'zeer zeldzame gevallen'. Het zou vooral zijn gegaan om bespioneren van geliefden die zich in het buitenland bevonden.

Leugendetector

In alle gevallen werd de medewerker die de overtreding begin geschorst of ontslagen. Een deel van hen zou volgens de Wall Street Journal tegen de lamp zijn gelopen bij een leugendetector-test. De geheime dienst hanteert een eigen term voor gevallen waarin de middelen worden misbruikt om partners en geliefden te bespioneren: LOVEINT.

Volgens de NSA zijn er ook andere gevallen geweest waarbij een medewerker van de dienst, of een ingehuurde kracht van buiten, opzettelijk de wet overtrad. Een woordvoerder zegt tegen persbureau Bloomberg dat het is voorgekomen dat personeel 'overijverig' te werk ging bij het spioneren omdat ze 'een volgende 9-11-achtige aanslag' wilden voorkomen.

Eng

De onthullingen staan in contrast met de uitspraken van president Obama vrijdag in een interview met CNN. Hij zegt dat niemand bij de NSA 'bewust dit programma misbruikt om mensen af te luisteren'. "Ondanks dat er veel werk verricht is om de privacy van het Amerikaanse volk te beschermen, vinden mensen de mogelijkheden van de NSA eng. We moeten daarom de waarborgen blijven verbeteren."