De National Security Agency, de Amerikaanse geheime dienst die in het nieuws is vanwege de grootschalige en steeds maar weer verder uitdijende spionage op eigen en Europese burgers op het internet, wil niet meer dat zijn snuffelpraktijken openbaar worden. Het ontslaan van de eigen mensen moet klokkenluidersgedrag in de kiem smoren. Verdergaande automatisering is de oplossing, zegt ijzervreter Keith Alexander, de directeur van de NSA.

Ontslagen gaan nog niet snel genoeg

Alexander sprak op een congres over internet- en computerbeveiliging in de Verenigde Staten, waarbij een van zijn speerpunten was het automatiseren van veel van het werk dat in het beveiligen van de netwerken zit. “Wat we op dit moment doen (maar nog niet snel genoeg) is het terugbrengen van het aantal systeembeheerders met zo’n 90 procent”, citeert persbureau Reuters.

Bij de NSA werken naar verluidt zo’n duizend systeembeheerders die de netwerken draaiende houden. De inmiddels overbekende klokkenluider Edward Snowden was daar een van. Alexander heeft de naam van Snowden niet laten vallen, maar zei wel dat “mensen nu bezig zijn met dingen die machines waarschijnlijk beter kunnen, zoals datatransport en de beveiliging van netwerken.” Verder is de inzet van technologie in plaats van mensen “beter te verdedigen en veiliger”.

'NSA overtreedt geen wet en maakt geen fouten'

De NSA was al bezig met dat proces voordat Snowden de benen naar achtereenvolgens de media, Hong Kong en Rusland nam, maar sindsdien zou het programma zijn versneld. Alexander ging overigens nog wel even in op alle commotie over het afluisterprogramma PRISM en de vele onthullingen over andere internetaftapprogramma’s.

“Het gaat uiteindelijk over mensen en vertrouwen.” Hij vindt dat de pers ‘zijn NSA’ volkomen verkeerd afschildert in nieuwsberichten. “Niemand heeft opzettelijk en bewust de wet overtreden of geprobeerd onze burgervrijheden of privacy te schenden. Zulke fouten zijn er helemaal niet gemaakt.”