De geheime dienst NSA heeft in één jaar 2776 keer de wet- en regelgeving overtreden, blijkt een ‘topsecret’ interne audit die Edward Snowden aan de Washington Post heeft gelekt. De overtredingen variëren van talloze slordigheden tot bewust de FISA-rechtbank of het Congres misleiden en zonder enige autorisatie nieuwe spionagetechnieken inzetten.

Terreurverdachte Tuttle wordt Buttle

Soms gaat het om knullige typ- of leesfoutjes, maar wie een idee wil krijgen welke fatale gevolgen dergelijke 'foutjes' kunnen hebben in een surveillancestaat hoeft slechts naar de film ‘Brazil’ te kijken. In sommige gevallen werden uitglijders ook nog eens verzwegen.

Zo werden per ongeluk duizenden inwoners van Washington afgeluisterd, omdat de NSA het presteerde om het netnummer voor Washington, 202, te verwarren met de landcode van Egypte, 20. Deze blunder werd zelfs intern niet gerapporteerd.

Bewuste overtredingen en leugens

Vaak werden er cruciale afluisterdetails verzwegen om de autorisatie van de geheime FISA-rechtbank zeker te stellen. In een uitzonderlijk geval keurde deze rechtbank een verzoek om een nieuwe methode af. Uit de audit blijkt echter dat de NSA deze methode, het ongefilterd opslaan van alle internetcommunicatie uit een afgetapte glasvezelkabel, al maanden daarvoor gebruikte.

Opmerkelijk is ook dat het aantal interne controleurs bij de NSA is verviervoudigd, na een eerdere reeks overtredingen in 2009, meldt de Post. Dat heeft echter geen effect gehad, sterker nog, het aantal overtredingen is alleen maar toegenomen in het jaar dat de audit bestrijkt, 2011/2012.

Aantal NSA incidenten/overtredingen die de audit constateerde. Bron: Washington Post

Fouten maken is menselijk

De NSA laat in een reactie weten dat het een organisatie van mensen is in een complexe regulatoire omgeving, dus fouten komen voor. Absoluut mag 2776 fouten veel lijken, “percentueel ziet het er anders uit”, aldus de anonieme woordvoerder.