Een nieuw schandaal in de slepende spionageaffaire van de NSA. De Amerikaanse inlichtingendienst slurpt dagelijks miljoenen willekeurige sms-berichten uit de lucht en onderwerpt deze aan een grondige analyse. Onder de codenaam 'Dishfire' zijn dagelijks wereldwijd bijna 200 miljoen berichten per dag verzameld. Verzamelde data wordt deels gedeeld met collega-inlichtingendiensten zoals de Britse GCHQ.

Dat blijkt uit een nieuwe publicatie van The Guardian in samenwerking met Channel 4 News, op basis van gelekte topgeheime documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

'Metadata sms-berichten een goudmijn'

De verzamelde sms'jes belanden in een database waarop een programma genaamd 'Prefer' draait, zo blijkt uit de documenten. Daarmee kan data worden verzameld zoals locatievoorzieningen, gebruikte netwerken en financiële gegevens van banken. Dit gebeurt ook bij individuen die niet verdacht zijn van illegale activiteiten, schrijft The Guardian.

Dat laatste wordt ontkent door een woordvoerster van de NSA. Zij zegt dat het programma alleen is ingezet bij "valide buitenlandse doelwitten" en bovendien op basis van strenge legale waarborgen.

Maar in de door Edward Snowden gelekte interne NSA-presentatie uit juni 2011 wordt het uitbuiten van de onderschepte sms-berichten "een goudmijn" genoemd. Uit die presentatie blijkt dat het programma in april van dat jaar gemiddeld 194 miljoen sms-berichten per dag verzamelde.

Rijke profielen

Ook uit op het oog onschuldige sms'jes zoals automatisch berichten bij gemiste oproepen en berichten die je ontvangt na het passeren van de grens, kan veel informatie over iemands patronen worden gefilterd. Dishfire is op deze manier in staat om rijke profielen aan te leggen.

Onder meer reisinformatie, contactgegevens, maar ook elektronische business cards (inclusief foto's) en financiële transacties zijn verzameld. Het programma houdt ook bij van wie gemiste oproepen afkomstig zijn. Dagelijks onderschept de NSA zo ruim 5 miljoen gemiste oproep-berichten, 1,6 miljoen berichten van mensen die de grens over gaan, 110.000 namen uit business card en liefst 800.000 financiële transacties.

Obama spreekt morgen

De onthulling van alweer een geheim NSA-programma komt een dag voor de speech van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij spreekt vrijdag over de publieke surveillance en komt mogelijk met nieuwe maatregelen.

De gelekte NSA-presentatie:

NSA Dishfire presentation on text message collection - key extracts