“Nee, de NSA heeft niet de mogelijkheid om dat te doen in de Verenigde Staten", stelt generaal Keith Alexander, de directeur van de inlichtingendienst NSA. Hij antwoordt op vragen van het Amerikaanse Congres naar aanleiding van deze week verschenen artikelen over het doel en de mogelijkheden van het geheime superdatacenter dat nu wordt aangelegd.

Alle communicatie afvangen

Volgens de oorspronkelijke publicatie van techmagazine Wired dient de gloednieuwe faciliteit met uitgebreide dataopslag en grote rekenkracht ook voor interne surveillance. De NSA heeft landelijk elektronische luisterposten opgezet om mail- en telefoonverkeer op te vangen en te analyseren. Dit betreft naast buitenlandse communicatie die de VS inkomt, of die via Amerikaanse internetverbindingen loopt, óók 'binnenlandse' communicatie.

De hoogste baas van de NSA spreekt dit nu tegen in een zitting van de subcommissie over 'Emerging threats and capabilities'. Hij verklaart dat de geheime dienst niet de middelen heeft om sms-berichten, telefoongesprekken en e-mails van Amerikanen te monitoren binnen de VS. “We hebben niet die technische inzichten in de Verenigde Staten."

'Niet geautoriseerd'

Hij geeft aan dat hiervoor een opsporingsbevel nodig is om via een service provider dergelijke data te vergaren. “We zijn niet geautoriseerd om dat te doen, noch hebben we de apparatuur in de VS om dat soort informatie te vergaren." Indien de NSA een Amerikaanse burger in het vizier heeft, is het volgens Alexander aan de FBI om de zaak aan te voeren en het benodigde papierwerk in te vullen.

Die voorstelling van zaken strookt niet met eerdere verklaringen van voormalig spionagebaas Michael McConnell, schrijft Wired nu. Die topman heeft verklaard dat de NSA zelf de paperassen invult en die indient bij het ministerie van Justitie en dan doorstuurt naar een geheim gerechtshof.

Heeft de NSA de technologische middelen om burgers op te sporen die in e-mails Dick Cheney bashen over zijn jachtongeluk? Congreslid Hank Johnson vraagt dit in ernst aan de hoogste baas van de NSA: