De NSA brak in op het netwerk tussen de verschillende datacenters van Google en Yahoo en tapte zo gegevens af. Het voordeel daarin zat dat binnen die Google-cloud de data onversleuteld was. De versleuteling werd door Google gedaan in de communicatie tussen de eigen private cloud en de buitenwereld, meldt de Washington Post.

De Post baseert zich op documenten die afkomstig zijn van klokkenluider Edward Snowden. Volgens een van die documenten werden in korte tijd honderden miljoenen bestanden gescand, varierend van metadata tot aan de werkelijke inhoud van e-mails, tekstbestanden en video.

Hieronder een schets van de Google-tap uit een geheime NSA-presentatie, die in het bezit is van de Washington Post.

Weer samen met de Britse GCHQ

De NSA gebruikte de naam MUSCULAR voor dat project, dat samen met de Britse geheime dienst GCHQ werd gedaan. Samen werden de glasvezelkabels die de datacenters van de internetgiganten verbonden, afgetapt. De NSA weigert de Post elk commentaar.

Google zegt in een verklaring dat het van niets wist en weet van dat aftappen en erg bezorgd te zijn. “Daarom breiden we in rap tempo de encryptiemogelijkheden uit.” Yahoo zegt de beveiliging van de datacenters “erg strikt” te nemen en niemand toegang daartoe te geven.