Inlichtingenbaas James Clapper getuigde vandaag voor een Senaatscommissie en beklaagde zich onder meer over de schade die de uit de school klappende Edward Snowden het land heeft berokkend. Volgens Clapper zijn de 'tegenstanders' van de VS nu al op een andere manier gaan communiceren en daardoor kan de NSA de staatsveiligheid minder goed garanderen.

Hij heeft ze toch niet meer nodig

Snowden heeft eerder in een interview gezegd dat hij de strijd al heeft gewonnen dankzij de onthullingen. Hij zag het als zijn kerntaak om het volk te informeren over wat de NSA allemaal doet. Dus hij heeft de rest van de documenten niet meer nodig, beredeneert Clapper. Hij roept de klokkenluider dan ook op om de overige documenten die nog niet zijn gepubliceerd terug te geven.

Het is voor de NSA erg vervelend dat diens afluistergeheimen op straat liggen. De rest van de wereld doet ongetwijfeld min of meer hetzelfde, maar door de onthullingen van Snowden kunnen allerlei NSA-tactieken niet alleen worden gepareerd, maar ook nog eens worden gekopieerd door anderen. Geen goede beurt voor de NSA dus. Bovendien is er heftige kritiek op de privacyschendende verzamelmethodes van de dienst, niet alleen vanuit het buitenland, maar ook binnen de VS zelf.