De NSA wil dat hackers de Amerikaanse overheid helpen om de cyberwetgeving op orde te krijgen. NSA-directeur Keith Alexander vertelde hackers op Defcon dat ze hun stem moeten laten horen. “We kunnen aan de zijlijn blijven zitten en anderen die dit domein niet begrijpen ons laten vertellen wat ze gaan doen, of we helpen ze om beleid te ontwikkelen", aldus Alexander.

Cyberspace veiligstellen

“In deze ruimte hebben we het talent dat we nodig hebben om cyberspace veilig te stellen", zei de NSA-generaal. Volgens hem kunnen burgerrechten, privacy én internetveiligheid prima samengaan en weten hackers als geen ander hoe de Amerikaanse overheid ze kan veiligstellen. “Deze gemeenschap begrijpt beter dan wie dan ook wat we moeten doen", vertelde de spionnenbaas de toehoorders.

Het Amerikaanse congres bespreekt deze week een nieuwe cybersecuritywet. President Obama is voorstander van dit wetsontwerp. Een vorige versie, CISPA, werd in april door het Amerikaanse congres goedgekeurd. Er zit een aantal cybersecuritywetten vast in een bureaucratisch moeras en deze nieuwste variant moet een einde aan het eindeloze gesoebat over cybersecurity brengen.

Absolute onzin

In de CISPA, die nu in de Senaat wordt behandeld, staat de NSA aan het hoofd van cybersecurity in de VS en heeft zo toegang tot allerlei burgergegevens en bedrijfsinformatie. Alexander ontzenuwde op Defcon de geruchten dat de NSA dossiers heeft over iedere Amerikaanse burger en noemde dat “absolute onzin". Het zou volgens hem technisch vrijwel onmogelijk zijn om 260 miljoen dossiers te beheren.

Het Amerikaanse Congres debatteert deze week over de nieuwe wet. De nieuwe versie neemt belangrijke bezwaren weg. De NSA komt daarin niet aan het hoofd te staan van cybersecurity, gegevens worden niet zonder meer gedeeld met opsporingsdiensten en er wordt meer ruimte gegeven aan vrijheid van meningsuiting. President Obama heeft beloofd zijn veto uit te spreken over de oorspronkelijke cyberwet CISPA wanneer deze via de Senaat op zijn bureau komt.