De NSA heeft zaterdagochtend een whitepaper (PDF) vrijgegeven waarmee het probeert de zorgen over zijn grootschalige informatievergaring weg te nemen. De inlichtingendienst stelt 1,6 procent van het internetverkeer in de gaten te houden. Daarvan selecteert de Amerikaanse geheime dienst 0,025 procent voor een andere analyse.

"Het netto-effect is dat NSA-analisten naar 0,00004 % van het wereldwijde internetverkeer kijken om hun missie uit te voeren", staat er in de whitepaper. De dienst vergelijkt de hoeveelheid geanalyseerde data met een 'dubbeltje op een basketbalveld'.

9/11

In de NSA-memo staat dat de spionageprogramma's als PRISM en X Keyscore, die de afgelopen weken werden onthuld door klokkenluider Edward Snowden, zijn opgezet in de nasleep van een vernietigend rapport over de aanslagen van 11 september 2011. Daarin stond dat de aanslagen zouden zijn voorkomen als de inlichtingendiensten meer informatie hadden mogen verzamelen en met elkaar mogen delen.

De NSA beweert in het document ook weer dat een plan om een bom te plaatsen in de New Yorkse metro in 2009 is voorkomen dankzij de informatievergaring via systemen als PRISM, hoewel die claim eerder al in twijfel is getrokken.

Aanpassen Patriot Act

Tijdens een persconferentie vrijdag kondigde president Obama aanpassingen in de Patriot Act die de spionageprogramma's als PRISM regelen aan. Er zou volgens Obama ook meer toezicht komen en het beleid zou transparanter worden. Een groep externe experts moet schendingen van burgerrechten gaan beoordelen.