Het testbedrijf haalt uit met de beschuldiging dat tests gefinancierd door leveranciers gekleurd zijn. “De leverancier stuurt dan de methodologie, wat hier ook het geval lijkt te zijn", zegt cto Vikram Phatak in een interview met Computerworld.com over de bewuste test waaruit Chrome als winnaar naar voren komt. De Amerikaanse zustersite van Webwereld confronteert hem daarbij met de browsertests van NSS Labs die zijn gesponsord door Microsoft.

'Mee gestopt'

“Er is een reden dat we die tests niet meer doen", reageert de technische topman van NSS Labs. Daarbij is het in Windows geïntegreerde Internet Explorer diverse malen op meerdere vlakken als beste browser uit de bus gekomen. Diverse partijen en personen, waaronder ook Webwereld-lezers, hebben daar flinke kritiek op geuit.

De aanleiding voor de bekentenis van NSS en de kritiek op gesponsorde tests is het recente rapport van het bedrijf Accuvant. Die heeft in opdracht van Google browsers onderzocht en uiteindelijk Chrome uitgeroepen tot de veiligste. Volgens NSS Labs zijn daarbij diverse beveiligingsfuncties van het concurrerende Firefox genegeerd.

Onafhankelijkheid

Accuvant heeft bij de presentatie van het onderzoeksresultaat gelijk al gesteld dat het zelf zijn meetmethode en conclusies bepaalt. Het onderbouwt die stelling door 20 megabyte aan onderzoeksdata openbaar beschikbaar te stellen, zodat buitenstaanders het onderzoek zelf kunnen reproduceren. Google heeft op zijn beurt al eerder kritiek geuit op de browsertests van NSS Labs.