Na 24 uur waren er al 2,6 miljoen bezoekers aan de website, wat veel meer is dan Europol en Intel Security hadden verwacht en ook een dag later bezochten miljoenen mensen de site, waardoor de teller inmiddels op meer dan vijf miljoen is komen te staan.

No More Ransom is sinds maandag in de lucht en levert tools waarbij je als consument een tool kunt downloaden om bijvoorbeeld te zien welke versie van een ransomwarepakket je hebt.

Project groeit

Ook heeft Intel Security een decrypter voor Chimera zo goed als af en de ontsleuteltool daarvoor wordt zeer binnenkort toegevoegd. Verder laat Intel Security-CTO Raj Samani weten dat er ook nog deze week een nieuwe No More Ransom-partner wordt aangekondigd. Nu bestaat het project uit Europol's EC3, de High Tech Crime Unit van de Nationale Politie, Kaspersky, en Intel Security.

Dat de site in de belangstelling staat zegt waarschijnlijk ook iets over de enorme groei van de ransomwareplaag, wat bij veel gebruikers tot paniek leidt. Samani is optimistisch over het nut van de website. "Hiervoor was het advies simpelweg om niet te betalen, maar dat is het macrobeleid; het is makkelijk praten als het niet jouw spullen zijn die worden gegijzeld. Met deze tools heb je een andere optie."

Lees ook: Waarom ransomware zo fors groeit