Het supergeheime Los Alamos National Laboratory (LANL), waar Amerikaanse spionnen, nucleaire wetenschappers en terreurbestrijders huizen, heeft een geheimbewaarder die nogal slordig is. Deze zogenaamde classification officer beslist samen met zijn ondergeschikten de status van elk document dat in het lab het licht ziet. Afhankelijk van het niveau van geheimhouding leven deze documenten verder op strikt gescheiden netwerken. Ten minste, dat is de bedoeling.

Stempelambtenaar

Een omslachtig gedoe, vond de verantwoordelijk classification officer, en dus liep hij de kantjes er van af, blijkt uit een vrijgegeven inspectierapport. Hij functioneerde meer als een Kafkaëske ambtenaar die op documenten willekeurig classified of unclassified stempelde. Hierdoor werden presentaties die naderhand geheim bleken publiek gemaakt.

Ook verspreidde hij classified documenten over unclassified netwerken en werden nieuwe regels en informatie omtrent de geheime status van documenten maandenlang achtergehouden. Het leidde tot allerlei klachten, maar het hogere management hield de falende classification officer de hand boven het hoofd.

Tot de zaak escaleerde en de federale inspectie een onderzoek startte. Inmiddels zijn er 'maatregelen getroffen' en worden er 'lessen geleerd'.