Energieleverancier Nuon zegt hiermee een besparing voor de meewerkende huishoudens te verwachten van tenminste 14 procent. Die vermindering in het energieverbruik moet voortkomen uit verhoogd bewustzijn van de gebruikers.

Zij krijgen in het kader van deze proef een aantal energiemeters die per stopcontact zijn te plaatsen. Die apparaten (e-wizards) werken samen met de digitale gas- en elektriciteitsmeter die netbeheerder Liander in de huishoudens plaatst. De apparaten en de bedieningssoftware worden door IBM geleverd, terwijl Cisco verantwoordelijk is voor de communicatiehardware.

Overzicht

Het verbruik per stopcontact valt net als het totale verbruik door de bewoners zelf te zien op de meegeleverde energiedisplay. Dat apparaat, formaat digitaal fotolijstje, is draadloos verbonden met de centrale slimme meter en geeft actueel verbruik en overzichten weer. Daarnaast biedt het totale systeem ook tips voor stroombesparing.

Nuon denkt zo energieslurpende apparaten en sluipverbruik door standby inzichtelijk te maken voor de consument. Op de display vallen ook verbruiksdoelen in te stellen, waarna de gebruiker kan zien of die worden gehaald. Ook biedt het systeem een alles-uit-knop om in één keer alle apparaten uit te schakelen die op dat moment onnodig stroom verbruiken. Verder kunnen bewoners via internet of hun mobiele telefoon de eigen verwarming hoger of lager zetten.

Arnhemse test

De verwachtingen van Nuon zijn gebaseerd op een eerdere, veel kleinere proef in Arnhem. Daar heeft de energieleverancier samen met EZ-agentschap SenterNovem het systeem getest bij 18 huishoudens. De bewoners daar bleken hun apparaten vaker uit te schakelen of lager te zetten. Ook werden oudere apparaten, die relatief veel verbruiken, vervangen door nieuwere en zuinigere apparaten.

Daarbij is een gemiddelde besparing gehaald van 9 procent op elektriciteitsverbruik en 14 procent op gasverbruik. Nuon rekent voor dat dit een gemiddeld huishouden 200 euro per jaar scheelt. De energiekosten van het slimme meetsysteem zijn daarin verdisconteerd. De in Arnhem behaalde maximumbesparing was 34 procent op elektra en 32 procent op gas.

Brede uitrol

De Arnhemse test is nu stopgezet. Als de Amsterdamse proef ook succes boekt, rolt Nuon dit energiebeheersysteem op termijn uit voor het grote publiek. Het is nog niet bekend op welke termijn dat is, welke gebieden dan als eerste aan de beurt zijn en wat de keuzeopties zijn voor bewoners .