Chipmaker NXP kan er niet bij dat OV-chipbedrijf Trans Link Systems (TLS) de Nederlandse chipmaker heeft gedumpt voor zijn grote rivaal Infineon. TLS moet migreren naar een veiliger systeem, omdat de eerste generatie chipkaart, met de NXP Mifare Classic chip, grondig is gekraakt.

Vanaf eind 2012 zal elke nieuwe OV-chipkaart zijn uitgerust met de Infineon SLE 77 in combinatie met een platform op basis van specifieke Infineon-technologie, zo werd eerder deze week bekend.

Betreurenswaardige keuze

“NXP betreurt de keuze van TLS voor een gesloten systeem dat specifiek is voor de Nederlandse markt", schrijft het concern in een reactie aan Webwereld.

“NXP heeft besloten dit gesloten systeem niet te ondersteunen, mede gezien de ontwikkelingskosten en de geringe toekomstige portabiliteit en innovatiemogelijkheden voor mobiele telefoons met NFC. Er is geen openbare aanbesteding geweest waarop NXP met de veilige SmartMX Open Java oplossing heeft kunnen inschrijven."

Java Card

Dit Java Card-systeem, een internationaal geaccepteerd, breed en open platform voor elektronische identificatie en betaalsystemen, was eerder wel in de picture bij TLS. Uiteindelijk is toch gekozen voor een platform toegesneden op de SLE 77, dat alleen door Infineon wordt ondersteund.

Volgens TLS-woordvoerster Anita Hilhorst is het bedrijf daarbij niet over een nacht ijs gegaan, al is niet duidelijk wat de voordelen van dit gesloten systeem boven het Java Card-platform op lange termijn zijn.

Nooit openbare aanbesteding

Dat NXP teleurgesteld is vindt Hilhorst begrijpelijk. “Maar ze zijn betrokken geweest bij het hele proces, en we hebben serieuze haalbaarheidsstudies uitgevoerd naar de SmartMX. Maar het systeem van Infineon voldeed beter aan onze eisen."

Een openbare aanbesteding voor de volgende generatie OV-chipkaart is niet aan de orde geweest, vertelt de zegsvrouw van TLS. “We doen nooit een openbare aanbesteding, en dat hoeven we ook niet." NXP wijst er in een reactie nog op dat de hele systeem wel grotendeels wordt gefinancierd met publiek geld.