Gegevens moeten bij Amerikaanse opsporingsdiensten worden ingeleverd na een geldige vordering of rechtelijk bevel. Het maakt daarbij niet uit of die data in Massachusetts, Dublin of Hong Kong is opgeslagen. Dit is altijd al het geval geweest en eigenlijk een non-issue. Dat stelt de regering Obama in een rechtszaak van Microsoft, meldt Ars Technica.

Apple, Cisco steunen Microsoft

Microsoft weigert gegevens van een klant te overhandigen, die zijn opgeslagen in zijn datacenter in Ierland. Europa verzet zich steeds feller tegen het 'datagraaien' van de Amerikaanse politie en geheime diensten en hekelen de extraterritoriale werking van de FISA en Patriot Act. Microsoft pakt die handschoen op en is een zeer belangrijke en principiële kwestie een rechtszaak begonnen.

Daarin heeft het al een keer verloren. Maar nu krijgt het ook steun van andere techbedrijven, zoals Apple, Cisco, AT&T en Verizon, die vrezen dat overheden en organisaties in het buitenland hen in de ban doen.

Microsoft lokt overheden naar cloud

Voor Microsoft staat er extra veel op het spel. Het concern stak eind vorig jaar al zijn handen in het vuur voor de bescherming van Europese klantdata. Onlangs meldden de privacywaakhonden van de Europese Unie nog dat de cloud van Microsoft aan alle privacystandaarden voldeed en het dus kan worden gebruikt door Europese overheden. Maar eerder erkende Microsoft dat Europese data vogelvrij is voor Amerikaanse autoriteiten.